Anders Bjork Authentic Jersey  Secret MED SPA - Peelingi chemiczne

PEELINGI CHEMICZNE

Kwas glikolowy (naturalnie występuje w trzcinie cukrowej) został wprowadzony jako środek leczniczo-kosmetyczny ćwierć wieku temu. Obecnie dzięki nowym sposobom jego stosowania przeżywa renesans i będzie jednym z elementów terapii dermatologicznej XXI wieku. KWAS GLIKOLOWY (AHA)

Może on być stosowany w różnych stężeniach. Od zastosowanego stężenia zależy sposób i intensywność jego działania na skórę. Daje to możliwość dobrania stężenia w zależności od rodzaju skóry, charakteru zaburzenia i oczekiwanego efektu.

Wielokrotne stosowanie kwasu glikolowego ma bardzo korzystne działania na skórę właściwą prowadząc do zwiekszenia jej grubości o około 25% (skóra z wiekiem ulega ścieńczeniu) bez wywoływania stanu zapalnego. Przy długotrwałym stosowaniu (6 miesięcy i dłużej) preparatów zawierających kwas glikolowy dochodzi do odbudowy włókien sprężystych i poprawy elastyczności skóry. Równolegle obserwuje się zwiększoną produkcję włókien kolagenu i mukopolischarydów, co prowadzi do spłycenia zmarszczek i długofalowej poprawy bilogicznych i elastycznych właściwości skóry.

Zastosowanie kwasu glikolowego w peelingu:
-Usuwanie przebariwń : (piegi, ostuda (melasma), plamy soczewicowate, przebarwienia pozapalne)
-Przyspieszenie odnowy komórkowej.
-Redukcja drobnych i głębszych zmarszczek - efekt odmłodzania
-Spłycenie blizn.
-Zapobieganie starzeniu się skóry.
-Zmiękczenie i wygładzenie skóry.
-Nawilżenie skóry.
-Poprawa barwy i faktury skóry.
-Trądzik grudkowo-krostkowy, zaskórniki.
-Suchość skóry w przebiegu zmian chorobowych.


PEELING PIROGRONOWY

Kwas pirogronowy jest obecny w naturze (jabłka, sfermentowane owoce, ocet) i posiada właściwości sebostatyczne, dermoplastyczne i antymikrobowe.
Na poziomie naskórka kwas pirogronowy zmniejsza przyleganie pomiędzy korneocytami co powoduje utratę łączności między komórkami kolczystymi (akantoliza) i w następstwie następuje ścienienie warstwy rogowej. Działa rozjaśniająco i zwiększa świetlistość skóry.
Na poziomie mieszka włosowo-łojowego kwas pirogronowy ma wysokie właściwości penetracyjne i bakteriostatyczne (znacząco obniża miejscowe pH) oraz działanie komedolityczne (przeciwzaskórnikowe), redukujące przyleganie keratynocytów ścianki gruczołu. Ma silne działanie regulujące sebum i zmniejszające tłustość skory łojotokowej i trądzikowej.
Na poziomie skóry właściwej stymuluje powstawanie kolagenu. Stymulacja i ponowne modelowanie skóry właściwej (neosynteza glikoprotein, kolagenu i włókien elastyny) są intensywniejsze niż po peelingach glikolowych, są one natomiast porównywalne do tych po peelingu TCA. Zestawienie badań histologicznych skór poddawanych działaniu różnych substancji aktywnych zawartych w peelingach wykazało, że kwas piorogronowy powoduje zaczerwienienie porównywalne z tym po zabiegu kwasem glikolowym (bardzo delikatny rumień) oraz podobnie jak po zabiegu TCA, pobudza produkcję nowego kolagenu, która jest większa niż po peelingach kwasem glikolowym. W odróżnieniu od TCA, kwas pirogronowy nie wywołuje dyskomfortowych dla pacjenta defektów estetycznych (pojawienie się krost i utrzymującej się ciemnej pigmentacji).

Zastosowanie do peelingu kwasem pirogronowym:
- trądzik w fazie aktywnej
- trądzik różowaty
- blizny potrądzikowe
- zaczerwienienie skóry u osób z policytemią
- kuperoza
- łojotokowe zapalenie skóry
- keratoza trądzikowa
- dyskeratoza
- hiperkeratoza
- keloidy
- hiperpigmentacje pozapalne i potrądzikowe
- melazma
- chloazma
- fotoaging.


KWAS SALICYLOWY

Kwas salicylowy jest zaliczany do grupy kwasów beta-hydroksylowych (BHA).
Zastosowanie kwasu salicylowego warunkują jego właściwości komedolityczne (przeciwzaskórnikowe), bakteriostatyczne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i keratolityczne. Działa łagodniej (min. łagodniej złuszcza) w porównaniu do kwasów AHA. Podczas jego stosowania rzadziej pojawiają się efekty uboczne w postaci pieczenia, szczypania i nadmiernego złuszczania się skóry. Może więc być alternatywą dla osób, które nie tolerują kwasów AHA.
Dzięki temu iż wykazuje zdolności bakteriostatyczne oraz przenikania przez warstwę sebum i wnikania w głąb mieszków włosowo-łojowych, jest szczególnie polecany osobom z trądzikiem i nadmiernym wydzielaniem sebum (zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych) oraz osobom z suchą skorą do stosowania na zanieczyszczającą się strefę T.


Efekty stosowania kwasu salicylowego:

-oczyszcza gruczoły łojowe (tzw. oczyszczanie porów skóry) z zaskórników i zapobiega tworzeniu wszelkich wyprysków;
-przyspiesza proces gojenia ognisk zapalnych (np. zmiany trądzikowe) i podrażnień;
-reguluje odnowę komórkową skóry i działa złuszczająco na zgrubiałą warstwę rogową naskórka;
-dzięki efektowi złuszczania komórek naskórka zmniejsza posłoneczne i pozapalne przebarwienia (mechaniczne usuwaniu melanocytów z warstwy podstawnej naskórka);
-zwiększa skuteczność działania innych preparatów kosmetycznych- skóra przygotowana kwasami lepiej absorbuje składniki aktywne w nich zawarte;
-zmniejsza płytkie blizny potrądzikowe;
-zapobiega wrastaniu włosów po depilacji.

Kwasy BHA powodują:

- oczyszczenie skóry (np. tłustej, trądzikowej),
- bardzo efektywne, głębokie nawilżenie skóry,
- niewidoczne dla oka działanie złuszczające na powierzchową warstwę rogową naskórka,
- odnowę i regenerację skóry właściwej poprzez pobudzanie aktywności fibroblastów
- silne pobudzenie procesów i regenerację skóry właściwej
- znaczne opóźnienie procesu starzenia się skóry
- regulację procesu odnowy komórkowej
-rozpuszczanie naskórka
-znaczne opóźnienie procesu starzenia się skóry
-regulację procesu odnowy komórkowej
-wzmożoną syntezę włókien kolagenowych i elastyny
-zwiększenie w widoczny sposób wilgotności i elastyczności skóry
-regenerację skóry
-wygładzenie drobnych zmarszczek i blizn
-rozjaśnienie przebarwień
-usunięcie warstwy zbędnych, martwych i zrogowaciałych komórek, odsłaniając nowe, zdrowe komórki, poprawiając tymże strukturę i koloryt skóry. Skóra nabiera delikatności, blasku, jędrności i miękkości.
-znaczne wygładzenie naskórka oraz zwiększenie skuteczności stosowanych po nich preparatów pielęgnacyjnych.
-skóra przygotowana kwasami lepiej absorbuje składniki aktywne zawarte w kremach
-odblokowanie porów skóry zapobiegając w ten sposób tworzeniu się ognisk zapalnych czyli wszelkiego rodzaju wyprysków.
Kwasy wykazują działanie antybakteryjne oraz
poprawę kondycji i wygląd wysuszonej, zgrubiałej skóry zniszczonej np. w efekcie nadmiernego opalania, palenia lub w wyniku nieprawidłowego wzrostu komórek

EFEKT ZABIEGU:
Wyraźnie zmniejszona widoczność zmarszczek.
Przyspieszenie odnowy komórkowej. Redukcja drobnych i głębszych zmarszczek. Spłycenie blizn. Zapobieganie starzeniu się skóry.
Skutecznie poprawione napięcie oraz koloryt naskórka
Aktywnie zregenerowana i głęboko odżywiona skóra.
Zmiękczenie i wygładzenie skóry.
Nawilżenie skóry suchej i atopowej.
Poprawa barwy i faktury skóry.
Oczyszczenie skóry (trądzik grudkowo-krostkowy, zaskórniki).
Regulacja i leczenie zaburzeń rogowacenia.
Suchość skóry w przebiegu zmian chorobowych
Skutecznie likwiduje trądzik oraz zaskóniki


KWAS MIGDAŁOWY

Kwas migdałowy należy do grupy kwasów alfa-hydroksylowych (AHA), o działaniu złuszczającym, antybakteryjnym i przeciwstarzeniowym. W naturze kwas ten występuje w gorzkich migdałach (Amygdalus Communis var Amara), z których to w wyniku kontrolowanej hydrolizy otrzymuje się kwas migdałowy stosowany zarówno w kosmetyce, jak i farmacji.
Wśród kwasów z grupy AHA, kwas migdałowy wyróżnia się silnym działaniem antybakteryjnym i odkażającym. Działa przeciwko szczepom bakterii z rodzaju Staphylococcus aureus, Bacillus proteus, Escherichia coli, Aerobacter aerogenes.
Masa cząsteczkowa kwasu migdałowego jest większa w porównaniu z popularnym w grupie kwasów AHA - kwasem glikolowym, dzięki temu kwas migdałowy działa łagodniej i bezpieczniej w zastosowaniu zewnętrznym na skórę.
Jest to kwas AHA o podwójnym kierunku działania. Z jednej strony zgodnie z typowymi właściwościami kwasów AHA, reguluje odnowę komórkową, złuszczając wierzchnie warstwy naskórka, tym samym poprawia strukturę i koloryt skóry oraz działa przeciwzmarszczkowo, z drugiej strony wykazuje silne działanie antybakteryjne, dzięki temu łagodzi stany zapalne skóry, goi wypryski i zmiany trądzikowe.
Dzięki większej wielkości cząsteczek oraz działaniu łagodzącemu, kwas migdałowy jest lepiej tolerowany, nawet przez wrażliwe cery naczynkowe, w porównaniu z kwasem glikolowym nie powoduje podrażnienia, zaczerwienienia, silnego łuszczenia skóry oraz przebarwień pozapalnych. Z tego powodu peelingi kwasem migdałowym są polecane przez cały rok, również latem, jednak to nie oznacza, że podczas stosowania produktów z kwasem migdałowym ochrona przeciwsłoneczna nie jest wymagana. Podobnie jak w przypadku wszystkich innych produktów z kwasami AHA, podczas kuracji kwasem migdałowym nie należy korzystać z solarium i opalać się na słońcu. Obowiązkowe jest stosowanie stabilnych filtrów z wysokim poziomem protekcji SPF 30.

Właściwości i działanie kwasu migdałowego:
- Silne działanie antybakteryjne i regulujące, polecany w przypadku wyprysków trądzikowych i zaskórników.
- Działanie przeciwzmarszczkowe, poprawa struktury skóry, wygładzenie zmarszczek powierzchniowych.
- Rozjaśnienie przebarwień posłonecznych, pozapalnych, w przypadku melazmy i piegów. Brak skutków ubocznych w postaci ciemnienia przebarwień, możliwych w przypadku hydrochinonu i kwasu glikolowego.
- Działanie łagodzące, brak silnych podrażnień, łuszczenia i zaczerwienienia podczas kuracji.
- Polecany jako przygotowanie skóry do silniejszych peelingów i zabiegów złuszczających, ułatwia późniejszą regenerację skóry i zapobiega pojawianiu się stanów zapalnych.